Onderstaand verhaal van werd maandagochtend 11 oktober '04 analoog
uitgezonden op L1 Radio, bij 'het Balkon van Limburg' (met Frans Pollux).


Digitaal uitzenden

Radio, televisie en internet, het groeit allemaal naar elkaar toe;  zeker mat de opmars van digitale televisie. De laatste weken was die weer volop in het nieuws, de commerciële omroepen starten met digitale televisie en richten zich daarbij met name op muziekprogramma's voor jongeren die gewend zijn om interactief om te gaan met beeld en geluid. SBS6 en RTL meldden dat op een omroepcongres. Als voorbeeld werd het succes van iTunes aangevoerd, aldus Emerce. ITunes is een muziekprogramma van Apple.

In Planet Multimedia stond vorige week dat de platenmaatschappijen bij de Vpro in de rij staan om nog niet gepubliceerde cd's te promoten via de Luisterpaal. Deze alternatieve muziekzender - website - maakt deel uit van de popmuzieksite 3voor12 van de Vpro en wordt gezien als de tegenhanger voor al het commerciële geweld op bijvoorbeeld MTV en TMF.
Maandelijks trekt die Luisterpaal 400-duizend bezoekers. Er staan bijna 2-duizend liedjes op, meer dan 2-duizend concertregistraties en bijna duizend dj-sets. Er zijn een aantal kanalen. Het WebTv-kanaal zendt aan de lopende band concerten, optredens en videoclips uit.

Wil je zelf uitzenden via het Internet? Iedereen kan dat tegenwoordig met de gratis software van Shoutcast. Binnen een uur kun je je eigen radiostation online hebben. Duizenden internetters gebruiken Shoutcast. In de lijst die je op deze website vindt, staan alleen de stations die op dat moment uitzenden. Je kan er op muziekstijl zoeken. De eigenaar geeft op hoeveel mensen er tegelijk naar zijn station kunnen luisteren. Een station kan dus 'vol' zitten.
Met Winamp, de RealPlayer of de Windows MediaPlayer kun je deze radio-uitzendingen beluisteren. Het openbaar uitzenden van muziek waarop rechten rusten valt onder de copyrightwet. Je hebt dus voor het uitzenden van deze bestanden toestemming nodig van de rechthebbenden. Dus kijk uit.

Er zijn tienduizenden radiostations via het Internet te beluisteren. In Nederland zijn dat er tientallen. Kijk maar eens op www.web-radio.fm , www.interactiva.org of bij de startpagina-variant webradio.pagina.nl.

Ook een bericht van de laatste week: KPN zendt de wedstrijden van Oranje uit via internet. Dat kwamen zij overeen met Talpa, het bedrijf van John de Mol, dat onlangs de uitzendrechten voor de uitwedstrijden van Oranje kocht. Iedereen met een breedbandaansluiting kan dus de wedstrijden via www.Oranje.nl gratis bekijken. Handig als je geen kabel hebt. Het verslag is op internet van dezelfde commentatoren als op tv; volgend jaar komen daar allerlei interactieve mogelijkheden bij, aldus een bericht op Webwereld. Op die site komen trouwens ook samenvattingen van de andere wedstrijden in de poule. Internetters kunnen achteraf nog een keer de wedstrijd of de hoogtepunten bekijken. 'On demand' noemt men dat. Op afroep beschikbaar.

Er wordt al heel wat uitgezonden via het Internet. Bij World Wide Internet TV vind je 3-duizend stations die ' live feeds and on demand video & audio streams' uitzenden. Ook heel wat Nederlandse stations en de regionale zenders uit Brabant, Gelderland en Zeeland. Via omroep.nl bijvoorbeeld kun je uitzendingen die je hebt gemist nog eens bekijken, 'on demand' zoals gezegd.

Het verspreiden van audio en video via Internet heeft een aantal voordelen ten opzichte van de satelliet. Ten eerste is de hele wereld daarmee in principe bereikbaar. Zou men dat via de satelliet willen doen, dan zou men minstens via drie satellieten moeten uitzenden. En dat is erg kostbaar. Het tweede voordeel is dat de kosten vele malen lager liggen, aldus www.satellitemagazine.com. Nu worden radio en tv als het ware separaat van het Internet uitgezonden; als die straks digitaal gaan kunnen die drie stromen gecombineerd worden.

In Engeland bijvoorbeeld wordt er vanaf 2010 enkel nog digitaal uitgezonden. Nu kijkt nog 90% analoog. Er gaat dus heel wat veranderen de komende vijf jaar. 'Digitale televisie maakt een snelle opmars' heette het ook vorige week in de Volkskrant. Omroepen en mediabedrijven starten en masse digitale kanalen. VPRO, MTV, RTL, Endemol, SBS en de Publieke Omroep komen allemaal opkorte termijn met nieuwe initiatieven. MTV begint in januari met vier nieuwe zenders, de VPRO al in december, aldus Nu.nl. Digitale tv is te ontvangen via de kabel, de ether en de satelliet. Je hebt alleen een soort decoder nodig en een scartaansluiting, en een antenne.

Digitenne bijvoorbeeld biedt digitale radio en televisie aan, tegen abonnementsprijzen die vergelijkbaar zijn met die van een kabelabonnement, via een eenvoudige spriet; dus zonder kabel of schotel. Zij zijn nu nog enkel in de randstad actief (aan de hand van de postcode-check kun je zien of je al in hun gebied valt). Dat zal niet lang meer duren. Heel Nederland gaan zij bedienen. Lange bedradingen, kabels doortrekken, speciale aansluitpunten aanleggen? Niet meer nodig. Plaats de digitale ontvanger bij de televisie, sluit de antenne aan en kijk waar je maar wilt. De veelzijdigheid van het internet, maar dan beter én via je vertrouwde televisietoestel, dat is wat digitale televisie de tv-kijker biedt. Het consortium Digitenne wordt overigens gevormd door KPN Telecom, Nozema, NOB, Publieke Omroep, HMG, SBS, Canal+ en Kindernet.

Interactieve digitale televisie wordt in België volgend jaar breed geintroduceerd, aldus www.dcnet.be. Interactieve Digitale Televisie werd daar ontwikkeld door onder andere VRT, VT4, VMMa, Telenet en Interkabel, en de universiteiten VUB, KUL en UG. De VRT begon eind mei met digitale uitzendingen.
 

N.B. De links in dit verhaal kunnen na verloop van tijd niet meer actueel zijn...