Onderstaand verhaal werd maandagochtend 8 maart'04
uitgezonden op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Frank Ruber).
Dansen

Vorige week genoot ik van een schitterend optreden van de Spaanse flamencodanser Joaquín Cortés in de Londense Royal Albert Hall. Als je deze virtuoos ziet, dan durf je bijna geen stap meer op een dansvloer te zetten.
Ik heb dat ooit mogen meemaken tijdens een bruiloft in het Spaanse Cordoba, dan denk je ook: ‘Een dans uit Nederland? Dan hebben wij bitter weinig meer dan de klompen- en de vogeltjesdans voortgebracht…’

Tja, klompen. Zoals bekend worden die al lang via het internet verkocht. Wist je dat er tegenwoordig al heel wat klompensites zijn?
Een willekeurige greep: www.klompen.com
www.woody2shoes.com
www.dutchwoodenshoes.com
www.woodenshoes.nl er is uiteraard een www.klompenmuseum.nl
en jawel hoor, ook  www.klompendance.com bestaat (weliswaar uit het Amerikaanse Lynden/Washington). Maar een website waar de klompendans terug te vinden is, vond ik niet.

De vogeltjesdans overigens werd in Engeland uitgeroepen tot het meest irritante lied aller tijden. Het lied schijnt niet van Nederlandse komaf te zijn, maar van Zwitserse origine! Het liedje werd in ’73 gecomponeerd door het duo Thomas en Rendall, aldus Belgische ‘original’-speurder Arnold Rypens.
Wij kennen vooral de versie van De Electronica’s waar Johnny Hoes c.q. de platenmaatschappij Telstar internationaal furore mee maakte (het was hun bestverkochte plaat ooit, aldus www.johnnyhoes.nl.
Wist je trouwens dat zijn ‘Och was ik maar…’ de meest verkochte Nederlandstalige plaat aller tijden is?  Maar dit terzijde.

Maar hoe dan ook, dansen is populair; die populariteit is naar verluidt nog steeds groeiende. Ik vond dansaanwijzingen, c.q. ritme-oefeningen voor kinderen op het Internet: www.danceforchildren.com
Maar ook een online-dansschool, waar je klassiekers zoals de wals of de foxtrot online kunt leren. Kijk maar eens op www.dancetv.com

Bij heel wat dansscholen, zie dansscholen.pagina.nl kun je voor tal van moderne dansvormen terecht. Salsa bijvoorbeeld is een van de meest populairste stijlen van dit moment. De salsa vindt haar oorsprong op het eiland Cuba. Het is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende soorten dansen en ritmes, zoals de Son, de Mambo, de Danzón, de Guaguancó, de Cha-cha-cha, etcetera, aldus www.salsa4fun.com (een informatieve website van een gelijknamige dansschool uit Amsterdam).

Daarnaast kun je tegenwoordig niet om de Argentijnse tango heen. Ook een wereld apart. Tango dansers reizen stad en land af naar tango-bijeenkomsten. Er is zelfs een heus Tango-vakblad www.lacadena.nl. Zij vermelden heel wat data. Wie eens kennis wil maken met de tangowereld kan nu zaterdag over een week naar de Hasseltse tangoschool Medialuz. Zij organiseren dan een heuse 'Salón de Tango!' Eén maand later (op zondag 18 april a.s.) kun je voor zo’n salon terecht in Maastricht. Kijk maar op de website van de tangoschool aldaar: www.tangomaastricht.nl.
De website die het tango-fenomeen wereldwijd in de gaten houdt ‘Go Tango World’ is overigens van Nederlandse origine, en staat onder de url: www.torito.nl.

Trouwens is dat niks voor jou, buikdansen? Ik las op www.bellydancing.nl dat buikdansen voor mannen niets ongewoons is. Je hoeft er niet eens een dikke buik voor te hebben. En wil je wat voorbeelden zien dan deze dansvorm, klik dan maar eens door op www.joyofbellydancing.com daar staan heel wat filmpjes.

Maar om terug te komen op mijn intro: Het is moeilijk te omschrijven wat dé flamenco nu werkelijk is.. Het is - net als bij de salsa - ook een verzamelnaam is voor muziek, zang en dans zoals die ontstond in het Zuidspaanse Andalusië.
Als je het over de flamenco hebt, dan heb je het over ‘duende’, het moment waarop zanger, danser of gitarist volledig opgaat in de muziek zodat er iets ontstaat dat meer is dan… Lees er meer over op de informatieve site www.flamenco.nl. Er staan ook tal van links op. Maar merkwaardiger wijze niet van Studio Espana www.studioespana.nl (uit Oud-Geleen). Zij geven flamenco-lessen in Sittard en Geleen.

Tot slot nog een tweetal sites: www.dancingpaul.com (laat Paul maar dansen, hij is trouwens ook de maker van een nog leukere site www.buy-me-a-beer.com, een geweldig idee) en op www.offjazz.com vind je leuke voorbeelden/filmpjes van Tap Dance-pasjes...

N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...