Onderstaand verhaal van werd maandagochtend 31 januari '05
uitgezonden op L1 Radio, bij 'het Balkon van Limburg' (met Frank Ruber).

Carnaval
De laatste twee maanden heb ik het Internet afgestruind naar feiten rond de carnaval, berichten die verschenen op de vastelaovespagina bij www.L1.nl.
En omdat lang niet iedereen die naar deze rubriek luistert ook op het net actief is, en die berichten dus heeft gezien, vandaag onder meer een bloemlezing.

Het is overigens niet makkelijk om het nieuwste van het nieuwste via het Internet te achterhalen. Heel wat sites worden matig bijgehouden en er zitten toch wat ondingen tussen. Vandaar dat ik toch maar weer es wat praktische tips voor al die websitebouwers wil meegeven vanochtend.

Want ze zijn nog steeds in overvloed te vinden, sites met een totaal overbodige opvangpagina als je binnenkomt, waardoor je nog es moet klikken om op de echte homepage te komen. En als je op de homepage komt, dan hebben ze 'het over ons' verhaal als binnenkomer staan. Dat terwijl het gros van de bezoekers gewoon het laatste nieuws willen zien bij binnenkomst. Vaak weet men toch wel om welke site het gaat en wil men de exacte achtergronden weten, dan klikt men daar wel op door. Dus laat meteen je nieuwste nieuws zien als de pagina's zich ontvouwen.

Een ander veel voorkomend euvel vormen die irritante digitale muziekjes. Met een ouderwetse modemverbinding vreten die bandbreedte; daardoor worden plaatjes langzamer geladen. Het kost tijd. Als je een muziekje wilt laten horen, laat dan de keuze aan bezoeker.

Het meest voorkomende fenomeen is trouwens de vastelaovesagenda voor de komende jaren. Dat ding zie je werkelijk op 4 van de 5 sites terug. Uiteraard barst het ook van de tellers die tot op de seconde aangeven hoe lang het nog duurt tot dat het carnaval is.

Daarnaast is er nog een categorie websites die ieder jaar met volstrekt nieuwe informatie komen; vaak vergezeld van een nieuwe lay-out. Da's op zich aardig, doch het Internet kenmerkt zich door het naar elkaar linken van informatie. En als je ieder jaar een nieuwe opzet maakt, gaan eventuele links verloren. Dat vind ik jammer, want wat er twee jaar geleden op je site stond dat gaat dus verloren; dat terwijl er geen goedkoper archief dan het Internet is. Met name veel verenigingen maken zich daar schuldig aan; dat is jammer. Het obligate historieverhaal vind je zo wel vaak terug, maar wat er allemaal gebeurde in een jaar gaat zo voor het nageslacht verloren.

In het algemeen is er veel te verbeteren. Overkoepelende organisaties als een BCL en SLV hebben sterk verouderde sites. Ook die van het LVK mag dan wel in een nieuw jasje zijn gestoken, maar ten opzichte van een jaar of twee geleden, toen ik hun site hier ook al eens de revue passeerde, is er niets verbeterd. Als deelnemer van een LVK wil je linken naar resultaten en berichten die op die site langskomen. Maar da's niet te doen, omdat de inhoud steeds verandert en oude pagina's dus steeds verloren gaan.

Zo rond de elfde van de elfde zijn we dus met berichten op de vastelaovespagina begonnen. Wist je dat Hilde Widdershoven toen zo'n 8.900 liedjesteksten al had verzameld op haar site www.limburgzingt.nl? Ik heb daar gisteren nog es gekeken, dus zeg maar tweeeneenhalve maand later. Wist je dat daar sinds die tijd zo'n 700 teksten van nieuwe vastelaovesnummers zijn bijgekomen! Zij heeft nu 9.600 digitaal gearchiveerd. Met driehonderd aanmeldingen voor het LVK, meldt zich dus iets minder dan de helft aan voor deze competitie.

Een andere opmerkelijke site toont de oude Polygoon-journaals van weleer. Het Polygoon - begonnen in 1924 - was vanaf de jaren dertig wekelijks te zien in de Nederlandse bioscopen. En ook zij belichtten onze vastelaovend met regelmaat. Prachtige oude bijdrages uit ondermeer Blerick, Maastricht, Sittard, Weert en Venlo kun je via het Nederlands Instituut Beeld en Geluid raadplegen.

Opmerkelijk vond ik ook het feit dat de meeste straatcarnavalvierders niet in Rio te vinden zijn, maar in Salvador da Bahia en tijdens de Mardi Gras in New Orleans. Zo'n twee miljoen vierders tellen ze daar op straat.

Loss mer Singe, heet een opmerkelijke competitie die in het Keulse wordt gehouden. De laatste vier weken voor carnaval wordt de kraker van het jaar bepaald door een praktijktest. Dit jaar worden in 16 kroegen de nieuwste liedjes ten gehore gebracht. Bezoekers krijgen de teksten en mogen meezingen; na afloop mogen ze punten geven. De winnaar van deze test wordt tot Köllsche Kneipenhit van het jaar gekroond. Er strijden dit jaar 20 liedjes mee, die uiteraard ook te beluisteren zijn op die site.

Ik heb ook een nieuw woord geleerd: Etnomusicoloog. Bart Vonk bespiedt vreemde volken met een microfoon. Hij bracht een opmerkelijke cd met een prachtig boekje uit over het straatcarnaval in Maastricht, die hij ook hier in het Balkon uitvoerig belichtte.

Uiteraard waren en ook weer de buuttekampioenschappen. De winnaar Wiel Knapen was eveneens gast hier; hoe hij won is ook nog steeds terug te beluisteren. Ueberhaupt zijn er heel wat buutten via deze pagina ontsloten. Bijna dagelijks zijn oude conferences uit het L1 archief via het Internet ontsloten.

Niet al te lang geleden startte L1 trouwens met internetradio. Die uitzendingen werden bijvoorbeeld tijdens de laatste halve finale van het LVK, toen ook de nieuwe prins in Maastricht werd uitgeroepen, door een paar duizend mensen via het Internet beluisterd. Ben benieuwd hoeveel er zaterdag gaan luisteren.

Tot slot, het is echt maar een bloemlezing en mensen die geen Internet hebben, moeten zelf maar eens bij een kennis gaan grasduinen. Nog één ding, humor. Het viel me op dat een kolderriek verschijnsel als vastelaovend met zo weinig humor wordt vertolkt op het Internet. Onzin zoals die te vinden is bij de Sjwenskes of bij de Plekploasters, of moet ik zeggen de Bukkem Clan, is echt een rariteit.
 

N.B. De links in ook dit verhaal kunnen na verloop van tijd niet meer actueel zijn...