Onderstaand verhaal werd maandagochtend 24 november '03
uitgezonden op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Frank Ruber).
 
Bill

Afgelopen weekend vond ik een berichtje dat het vermogen van Bill Gates, de rijkste man ter wereld, nu wordt geschat op zo’n 45 miljard dollar! Ruim meer dan de helft van dat vermogen, gaf hij aan goede doelen, aldus een recent rapport van het gezaghebbende Amerikaanse tijdschrift Business Week.
William H. Gates III (zo heet Bill officieel) en zijn vrouw Melinda gaven meer dan 24 miljard dollar aan goede doelen via hun Bill and Melinda Gates Foundation. En zij zijn daar niet uniek in. De Amerikaanse overheid is niet zo liefdadig, en dus pakken heel wat beter bedeelde Amerikanen die taak op zich en stimuleren educatie, gezondheidszorg en dat soort zaken. Op die filantropenlijst staan nog meer internetondernemers, zoals Michael and Susan Dell, die hun gelijknamige computers enkel via het Internet verkopen, PeopleSoft medeoprichter David Duffield en zijn Cheryl, maar ook de eerste president van eBay, de online beurs, Jeffrey S. Skoll is er te vinden.
Zij verkiezen ervoor om het nu weg te geven, in plaats van te wachten tot ze overleden zijn en een of andere stichting die taak op zich neemt; de belangrijkste reden daarvoor is dat ze zelf de zaken willen regelen en beheersen.

Bill Gates is een fenomeen; niet alleen maar vanwege zijn geld, over deze levende legende, wordt op het Internet heel wat gepubliceerd. Want als je zo rijk bent, dan ben je natuurlijk ook omstreden. Microsoft, het bedrijf van Bill, is al jaren ‘verguist’ in internetkringen. Zij hebben naar verluidt heel wat bedrijven moedwillig 'de nek omgedraaid'. Hun machtspositie is altijd weer onderwerp van onderzoek.

Internetters hebben niets met Microsoft om het maar een heel zacht uit te drukken, die surften 'vroeger' principieel niet met zijn Microsoft Explorer, maar kozen voor Netscape of een andere onafhankelijke browser. Want Bill was niet 'open'. Gaf bijvoorbeeld nooit de broncodes prijs (zeg maar de programmacodes waarmee zijn applicaties draaiden) en dat is ‘not done’ op het Internet. Linux (een ander besturingssysteem, net zoals Windows, dat in IT-land behoorlijk populair is) is dat pricipieel wel. Daar gebeurt niets achter gesloten deuren. Is het 'toeval' dat er zoveel virussen zijn die Outlook of Windows te grazen nemen? Mensen met een Apple hebben er nauwelijks last van.

Netscape is overigens deze zomer definitief ‘overleden’, er komen geen nieuwe versies meer, ook een verhaal apart, maar inmiddels heeft Explorer wel 94% van de browsermarkt in handen! Het gros van de Netscape medewerkers is overigens overgestapt naar de non-profit Mozilla Foundation http://www.mozilla.org.  Mozilla-browser is wel een open source project, dat ovrigens voorbouwt op die Netscape-browser, en waar heel wat vervende internetters wereldwijd aan meewerken. ‘The mission of Mozilla project is to preserve choice and innovation on the Internet.’ En dan wordt Internet met een hoofdletter geschreven, iets dat echte internetters als ze het over het web hebben, altijd doen.

Bill heeft inmiddels zo’n 54.000 mensen in dienst en is in 85 landen vertegenwoordigd. Hij werd eind oktober 1955 geboren in Seattle, Washington, doorliep Harvard en ging aan de slag met het programmeren van computers in basic. Een computertaal die veel mensen wel kennen van school of zo. Microsoft investeerde het afgelopen jaar 6,8 dollar in research en development. Zijn concern zette een dikke 32 miljard om, dat zijn allemaal zaken die je kunt nalezen in zijn bio. Velen zeggen echter dat Microsoft niet ontwikkelt maar gewoon bedrijven overneemt die echt iets bedacht hebben, maar dit terzijde.

Bill's ‘ecologische’ huis aan het Lake Washington kostte maar liefst 97 miljoen dollar, aldus een van de vele ‘unofficial’ Bill Gates-sites (die nadrukkelijk niet met Microsoft producten is gemaak)t. Volgens de ‘Bill Gates Net Worth Page’, waar met name naar de getallen wordt gespit, is hij al negen jaar achter elkaar de rijkste man ter wereld. Zijn vermogen bedraagt, volgens de huidige beurskoers van zijn concern, bijna 31 miljard dollar, en dus geen 45. ‘Tis ook maar hoe je het berekent.

Het wordt een beetje macaber als je ‘Bill Gates is dead’ bezoekt.  Ene Jack Perdue werpt zich daarbij op als curator om de vermeende nalatenschap van Gates te beheren. Het verhaal van 'de aanslag' deed eind ’99 de ronde en blijft sindsdien in de media terugkomen. Perdue wilde een Bill Gates-museum; startte daarom deze website in zijn vrije tijd.

Nog zo een project: ‘How to Become As Rich as Bill Gates’. Daar staan 8 lessen die je daarbij helepen: Lesson 1: Choose Your Grandparents Carefully, Lesson 2: Choose Your Parents Carefully, Lesson 3: Acquire Research Results by Hiring and Buying, Lesson 4: Let Other People Do the Programming, Lesson 5: Train your new CEO, Lesson 6: Focus on Profit, Lesson 7: Let the Venture Capitalists Schmooze Wall Street, Lesson 8: Self-Esteem is Not Job 1.

Volgens sommigen zit de de Satan zelfs achter Bill. Kijk maar eens op ‘Gates of Hell’.  Als je Bill Gates III converteert in een ASCII code en die getallen optelt kom je op 666 uit; dat staat weer voor ‘het beest’.

Zelfs de ‘MSN Hotmail Inbox’ van Bill Gates staat op het Internet. Echt lachen als je ziet wat ze daar bij elkaar verzonnen hebben.

Maar goed, er zijn ook heel wat handige bedrijven die meeliften op de naam van Bill. Ze zetten ‘komische pagina’s over Bill' op hun site. Zo kun je bijvoorbeeld bij Astro.com  de psychologische horoscoop van Bill bekijken, en kom je dus ook met hun producten in aanraking.

Hoe dan ook, er zijn tal van verhalen over de man achter Microsoft. We hebben maar een greepje belicht; als je er meer over wilt lezen is het Internet een onuitputtelijke bron.

En als je tegen Bill wilt boksen, volg dan deze link. Een voorbeeld, tot slot, van de vele speeltjes die hem 'als lijdend voorwerp' gebruiken.

 N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>