Onderstaand verhaal werd maandagochtend 14 juni '04 uitgezonden
op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Tom Doesborg).
Balkoninternetrubriek

De afgelopen pakweg twee jaar kwam mijn internetrubriek in meer dan 75 uitzendingen van 'het Balkon van Limburg' aan bod. En aangezien alleen een beperkt chronologisch overzicht van alle onderwerpen (via de Balkon-pagina bij www.L1.nl) te bekijken is, ben ik ze allemaal maar eens gaan sorteren en wel op onderwerp.

Dat leverde (tot op heden) dit alfabetisch overzicht op:
* AD Web Awards 23 sept.’02 * ADSL 8 sept.’03 *Advent 9 dec.’02 * Autorai '03 3 feb.’03 * Bill 24 nov.’03 * CeBit'04 22 mrt.'04  * Dameszittingen 17 feb.’03 * Dansen 8 mrt.'04 * Digitale schandpaal 31 mrt.’03 *Domeinnamen 27 okt.’03 * Draadloos internetten 19 mei’03 * Duitsland 10 mei'04 * Eropuit met de kids 21 okt.’02 * Feesten Koninginnedag 28 apr.’02 * Firewalls, hackers & crackers 18 nov.’02 * Geflitst! 3 nov.‘03 * Gezondheidsites 27 mei’02 *Gratis internet 2 sept.’02 * Gratis, gratis en nog meer prijzen 27 jan.’03 * Halloween 28 okt.’02 * Harry Potter 23 jun.’03 * Heksen 2 feb.'04 * Hemel in 16 jun.’03 * Instant Messaging 19 jan.'04  * Internet kindermeisjes 13 okt.’03 * Internetoscar Heerlen? 26 apr.'04 * Internetvirussen 4 nov.’02 * Internetzomer 1 sept.’03 * Jazzgras Belgiλ groener 19 apr.'04 * Kindermishandeling 6 okt.’03 * Klokkenluiders 24 mei'04  Koken 1 dec.’03 * Kranten digitaal 26 mei’03 * Legaal downloaden muziek 17 mei'04 * Limburgse disco's 2 dec.’02 * Limburgse overheidsites matig 14 okt.’02 * Lvk Online 16 dec.’02 * Moederdag 5 mei’03 * Muziek downloaden 9 sept.’02 * Nederlanders in het buitenland 5 jan.'04 * Nieuws 3 mei'04 * Nieuws 5 apr.’04 * Onderhoud7 jun.'04 * Online-handel boomt 26 jan.'04 * Op reis en met vakantie13 jan.’03 * Open Dagen Opleidingen 20 jan.’03  Ouderen & Internet 25 nov.’02 * Pinkpop 2 jun.’03 * Plat E-weg 24 feb.’03 * Prinsesje 8 dec.’03Roken? (II) 12 jan.'04 * Roken? 10 nov.’03 * RSI 27 sept.’03 * Sint Maarten 11 nov.’02 * Sociale Netwerken 1 mrt.'04 *Sterrenkijken17 nov.’03 * Stop spam 12 mei’03 * Straling 29 mrt.'04 * Taal 15 dec.’03  * Tegen de nieuwe oorlog 17 mrt.’03 * Tellers14 apr.’03 * Tuin in 10 mrt.’03 * Vacatures meer online 30 sept.’02 * Valentijnsdag 10 feb.’03 * Vastelaovend 9 feb.'04 * Vasteloavend II 16 feb.'04 * Vasteloavend op ’t Internet 4 feb.’02  * Vasteloavessites 24 feb.’03 * Verkiezingen 6 jan.’03 * Vermist 7 apr.’03 Verslaving(szorg) 22 sept.’03 * Voice-over-IP 15 mrt.'04 * Voor de oorlog 24 mrt.’03 * Webloggen 15 sept.’03 * Winkelen online 16 sept.’02 * Zoeken 20 okt.’03  *

Dit overzicht is overigens niet gelinkt. Wil je toch  een verhaal nalezen, kijk dan aan de hand van de datum bij deze links: de bijdrages uit 2002 staan HIER chronologisch doorklikbaar opgesomd, die van 2003 staan HIER en van 2004 kun je HIER vinden. Dat zijn dus de mιιr dan 75 items die aan bod kwamen.

Ik weet niet exact hoeveel links ik in al die bijdrages heb opgenomen, dat zullen er schat ik tegen de 500 zijn; vanzelfsprekend zijn die niet allemaal meer actief. Ik heb dan ook altijd op iedere pagina aangegeven dat deze niet meer kunnen werken na verloop van tijd. Het is immers niet bij te houden.
Soms krijg ik ook mailtjes van mensen die me tippen dat ik site zus of zo ben vergeten; helaas moet ik hen dan teleurstellen. De uitzending is geweest; vaak is het verhaal op de website uitgebreider - hoe vaak zit ik hier niet in tijdsnood - en om dan sites, achteraf nog eens te gaan toevoegen, dat gaat te ver. Echter bij hoge uitzonderigen wil ik dat wel eens doen, zoals bij het verhaal over roken, toen bleek dat een paar van de genoemde sigaretten-sites van dubieuze aard bleken te zijn.

Grappig is ook wel, dat over het algemeen deze pagina's door zo'n 60 tot 70 mensen dagelijks (!) worden bekeken. Vorige week was er een uitschieter, toen schoot de NedStat-teller (die onderaan iedere pagina meeloopt), naar maar liefst 108 bezoekers!
Kennelijk sprak het onderwerp 'PC-onderhoud' velen aan; er is toen heel wat meer doorgeklikt via de Balkon-pagina. Dat zijn dus geen grote aantallen; dat heeft ook te maken met de opzet van mijn verhalen.

Zo links en rechts hoor ook ik dat men luistert, en dan met name door die mensen die (nog) geen internetaansluiting hebben. Of die pas aan de slag zijn met surfen. Ik herken dat, want toen ik - en da's al lang geleden - het net op ging, vrat ik ook alle informatie die ik in de media tegenkwam.
Nu kijk ik slechts af en toe eens naar de url-tips en -lijsten die zich her en der openbaren. En af en toe, bereikt mij ook een emailtje van mensen die aan de hand van die verhalen het net hebben leren verkennen; da's natuurlijk mooi.

Het aantal mensen dat normaliter doorklikt via de L1-website ligt normaliter zo rond de 15. Vorige week was dat dus ruim meer dan het dubbele. Zo zie je maar, dat het in de gaten houden van zo'n teller, je meer kan vertellen over bijvoorbeeld hoe de verhalen aanslaan. Doch het is slechts een indicatie, want de actualiteit is altijd meer van invloed. De meeste mensen komen via zoekmachines.

Ik kijk met regelmaat op die teller. Uiteraard zijn er op de maandag de meeste bezoekers. Niet alleen omdat dan deze rubriek over de ether gaat, dat zal zeker van invloed zijn, maar de maandag is een typische Internetdag. De rest van de week gaat de bezoekerscurve omlaag tot en met de zaterdag en op zondag zie je weer een klimmende lijn naar de maandag toe.
Dat is 'an sich' een bekend fenomeen. De maandag en de dinsdag zijn de populairste internetdagen, daar kun je dus gebruik van maken. Stuur bijvoorbeeld geen mailberichten aan het eind van de week, dan zijn er nog geen tweederde zo veel mensen online.
Da's ook zo tussen 12 en 16 uur (met een piek rond 13 uur) en tussen 19 en 21 uur (met een piek rond 20 uur), dan zijn kennlijk de meeste mensen online. Dat heeft met de middagpauze en met - na het avondeten - dus te maken.
Daarnaast zie ik in de wintermaanden november/december en januari/februari steeds pieken. Dat worden er wekelijks meer dan 500 pagina's bekeken. Lekker op een winteravond het web verkennen doe je immers eerder dan op een zwoele zomernacht.

Bekijk je via diezelfde teller welke zoekmachines men gebruikt, dan scoort Google met pakweg tweederde het hoogst. En ook daaraan kun je trends ontlenen; die vaak zoals ik al zei met wat in het nieuws is, te maken hebben.

Recentelijk zag ik de zoekterm 'Harry Potter' weer opkomen; dat heeft natuurlijk alles te maken met de release van de nieuwste film. Een tijdje geleden was 'roken' actueel; ook dat had zijn invloed.
Daarnaast merk ik dat mijn verhalen - als men naar specifieke  onderwerpen zoekt -  goed naar voren komen in die zoekmachines, wellicht omdat andere sites die dat onderwerp behandelen niet zo goed worden gevonden. Zoek bijvoorbeeld maar eens op 'kindermishandeling'.
De laatste tijd is het wat rustiger, maar 'muziek downloaden' deed het normaliter ook goed.

Met behulp van zo'n teller zie je dus dat een pagina leeft en gelezen, of op zijn minst bekeken wordt. En dat het vooral de zoekmachines zijn, die van belang zijn om bezoekers te trekken.
Ik doe daar overigens niets aan, qua promotie. Je kunt je pagina's uiteraard ook 'pushen' bij die zoekmachines, dat hebben we in oktober al eens besproken.

Overigens wordt ook de machtspositie van Microsoft duidelijk als je naar je teller kijkt,  want in ruim 96% van de gevallen wordt Internet Explorer 5 of 6 als browser gebruikt. Dat geldt ook voor de besturingssystemen van Windows; alhoewel de Apple-gebruikers of Linux-fans dacht ik niet in de NedStats tot uitdrukking komen. Meer dan 95% heeft inmiddels ook Flash als extra optie geinstalleerd.

Kijk je naar het land van herkomst dan is dat bijna 85% uit Nederland. Bijna 15% is afkomstig uit Belgiλ. En de resterende procenten zijn uit een breed aantal verschillende landen afkomstig.

Nogmaals het is een indicatie. Ik gebruik overigens een gratis NedStat-teller en die scoort best redelijk als Nederlandse teller, volgens tellertest.com.  Daarnaast kun je ook bij de diverse zoekmachines kijken waar mensen naar zoeken, en hoe die zoekmachines werken. Bij voelspriet.nl vond ik daarover een aardig overzicht.

Het is - tot slot - heel gebruikelijk in internetland om een teller op je site aanklikbaar op te nemen. Dat ligt een beetje opgesloten in de aard van het Internet waarbij transparantie een belangrijk goed is. Helaas bespeur ik dat steeds meer sites - zeker de zogenaamde professionele - geen publiektoegankelijke teller hanteren; dat vind ik een slechte zaak.
Laat jouw teller dus ook zien!

 
N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...