<TERUG>
Onderstaand verhaal werd maandagochtend 9 december 2002 uitgezonden
op L1 Radio, bij het Balkon van Limburg (met Frans Pollux).
 
De Advent (tot aan de Kerst)

Gisteren was het de tweede zondag van de Advent. Zoals bekend is de Advent de vier weken tellende periode voorafgaand aan het Kerstfeest. Het Latijnse woord Advendus bekent ‘komst’. De komst van Christus dus. Ik ging eens op het internet op zoek naar wat er zoal rond deze periode op het internet te vinden is en ben tot uiteindelijk bij een opvallende kerstsite van een zeventienjarige Brabantse jongen uitgekomen...

Het eerste stuitte ik op een hele eenvoudige, maar toch bijzondere website van een Amerikaanse schilderes Penelope Schenk die nu in Engeland woont en die al sinds 1995 een Adventkalander op het internet in maar liefst zes talen (GB, D, F, NL, I en S) heeft staan.
Elke dag van de Advent kun je even op die site http://www.advent-calendars.com klikken, en je ziet weer een nieuwe episode verschijnen in een verhaal - speciaal geschreven voor kinderen - over een kat genaamd Tate. Vanaf de eerste Adventsdag tot en met de laatste. Al haar kalenders uit de voorafgaande jaren staan ook op haar site. Ga er maar eens kijken.

Een tweede site die me opviel toen in ronddwaalde was de site http://www.catkids.com. Toevallig ook iets met katten, en toevallig stond daar speciaal voor kinderen het een en ander over de Advent na te lezen. In begrijpelijke taal wordt uiteengezet waarom die voorbereidingsperiode er is, en dat soort zaken. ‘Wie komt daarop?’ hoor ik je denken.
Nou het project Catkids.com is eigenlijk een idee van een echte digitale pastor, ene Roderick Vonhögen. Hij is priester van het Aartsbisdom Utrecht. Hij bedacht om speciaal voor kinderen eigenlijk een Catechese-site op te zetten, om hen zo op een speelse wijze met de bijbel, de sacramenten en het geloofsleven te confronteren. Catkids is dan ook een initiatief van de Stichting http://www.Catechese.net. Deze site is met name voor de ouders bedoeld. En die wordt enorm druk bezocht, echt bijna vierduizend bezoekers per dag! Je kunt je daar bijvoorbeeld ook online voorbereiden op het doopsel. Niet te filmen wat daar allemaal gebeurt.

Onder dat Catechese.net hangen trouwens een drietal andere sites zoals http://www.RkNieuws.net met de laatste berichten uit de kerk en http://www.Liturgie.net ‘voor als je wilt vieren wat je bezielt’ staat er fijntjes boven. Daar las ik, dat het gisteren bijvoorbeeld op 8 december dus Maria Onbevlekte Ontvangenis was. Het eerste feest voor de moeder Gods in het nieuwe kerkelijk jaar. Die feestdag is er pas sinds 1854. En over negen maanden wordt het feest van Maria Geboorte gevierd. Want op die dag werd de kerk gewijd in Jeruzalem, waar volgens de overlevering Maria´s geboortehuis heeft gestaan. Dat heeft dus verder niets met die andere negen maanden te maken. Op 8 september 2003 gebeurt dat dus weer, dat ze het feest Maria Geboorte vieren.
De derde site die je via Catechese.net kunt vinden is http://www.Rklinks.net voor ‘als je wilt vinden wat je bezielt’. Zeg maar, een soort startpagina voor Katholiek Nederland. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben er links naar, van kerkelijk nieuws tot in Rome en van een online webwinkel voor onder meer Liturgische priestergewaden van de Amsterdamse firma Stadelmaier, met een keurig muziekje eronder etcetera, tot links naar nieuwsgroepen en zelfs moppen-sites of een site die allemaal grappige brieven van kinderen aan God verzamelt. Al die sites, het zijn er heel wat zijn bij elkaar gezocht door die virtuele pastor uit Utrecht sinds februari vorig jaar, want zo kort zijn die sites pas in de lucht. Echt de moeite waard om daar eens te gaan kijken.

Ik ben nog verder gaan zoeken, en kwam bij De Katholieke Encyclopedie op het Internet uit, te vinden via de url http://www.newadvent.org. Toevallig NewAdvent. Maar wederom een website met echt heel veel informatie, meer dan 11.000 verhalen! Nu weliswaar in het Engels, of beter gezegd in het Amerikaans. Daar vond ik onder meer een top dertig lijst van Katholieke sites volgens Alexa.com.
Op nummer één staat The Holy See, bijnaam voor de site van het Vaticaan: http://www.vatican.va. Daar kun je in het Duits, Engels, Spaans, Frans, Italiaans of Portugees allerlei informatie vinden. Dus ik ben het Vaticaan maar eens binnen gelopen. En inderdaad ook daar informatie bijvoorbeeld over ‘the Solemnity of the Immaculate Conception’. Het verhaal over Maria waar we het net even over hadden.
Zoek je op Advent aldaar, dan worden er veertien sites uit het archief gehaald. Met zelfs echte Advent muzieklijsten, niet alleen de teksten maar ook de muziek kun je gewoon downloaden. Handig voor priesters die dat in een MP3-tje of via een Cd in hun kerk ten gehore willen brengen. Maar niet te geloven toch? In die eerdere genoemde Encyclopedie staat dat het Advent-feest op zijn vroegst op 27 november kan beginnen en op zijn laatst op 3 december. Het is de zondag die het kortste ligt bij het feest van de Heilige Andreas, en wordt vast gevierd op 30 november. De periode beslaat dus ergens tussen de 28 of 21 dagen. Lees het allemaal maar na, er is heel wat informatie verzameld.

Tot slot, de Advent is onlosmakelijk met Kerstmis verbonden. En ook daarover kun je werkelijk bijna alles vinden wat je over dit onderwerp wilt weten. Ik heb er nog één bijzondere. Bij http://www.kerstmisonline.nl, een site die sinds eind 2000 in de lucht is en toen is opgezet door een toen vijftienjarige ‘kerstfan’ Cédric Schretlen uit Rosmalen, las ik dat er jaarlijks 2,8 miljoen kerstbomen verkocht worden; waarvan 60 % met kluit, dat de grootste kerstboom van Nederland, of zelfs van de Benelux in IJsselstein staat: 385 meter lang (het betreft hier de met 121 lampen versierde tv-zendmast 'Gerbrandytoren'), dat Karel de Grote in de negende eeuw het opzetten van een kerstboom verbood en dat paus Martinus II zijn voorbeeld volgde. Dat vervolgens de eerste kerstboom in Straatsburg weer opdook in het jaar 1605. Daarnaast biedt ook deze site genoeg informatie om je goed en in alle opzichten op het Kerstfeest voor te bereiden. Van het eten tot digitaal. Zou je die info, die hij op zijn site heeft staan, in boekvorm uitbrengen dan beslaat dat boek zo’n vijftienhonderd pagina’s.

Dus ga ook daar eens kijken, want hij heeft bijvoorbeeld ook zo’n 39 kerstmarkten in Nederland, België en Duitsland verzameld. Kompleet met de openingstijden en routebeschrijvingen. Dan weet je ook wat je op de komende Adventzondagen zo allemaal nog kunt gaan doen.
 

N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>